מדריך המוזיאונים ברומא

מאז ומתמיד חלמתי להגיע לאיטליה. בהתחלה כילדה, בשל אהבתי הרבה לפיצה, וכשהתבגרתי – בשל אהבתי לאמנות. בתיכון למדתי במגמת אמנות והתואר הראשון שלי הוא בתולדות האמנות. אפשר להגיד שהאהבה לאמנות היתה אצלי מגיל צעיר מאוד. תמיד הייתי יצירתית, ותמיד הפקידו בידי את מלאכת הכנת ברכות יום ההולדת במשפחה, אבל זה כבר סיפור אחר…
כילדה, ביקרתי בהרבה במוזיאונים בארץ, ובמוזיאון תל אביב בפרט, בו יש אזור קטן עם תערוכה קבועה, אותה אהבתי מאוד בגלל שהציורים נראו עבורי מאוד "אמיתיים", כך אמרתי כילדה. אהבתי את הירידה לפרטים בציור ואת היכולת להרגיש את בד השמלה של האובייקט בתמונה. כשלמדתי בשיעורי תולדות האמנות בהמשך חיי, למדתי סוף סוף על הסיפור שמאחורי הדמויות באותן יצירות שכל כך אהבתי בילדותי.
אחרי שנים רבות של למידה, גיבשתי את הסגנון הייחודי שלי ביצירותיי שלי, ואת הטעם האישי שלי באמנות. למדתי שאני מתחברת יותר מכל לאמנות הרנסנס, ואין מקום טוב יותר לספוג אמנות זו מאשר באיטליה, שם ניתן למצוא יצירות של מאסטרים כמו ליאונרדו דה וינצ'י, מיכאלאנג'לו ורפאל, וכמובן שעוד רבים אחרים וטובים.
כמו שאתן מבינות, המדריך הבא יכלול מוזיאונים בהן תמצאו הרבה מאוד פסלי שיש, איקונות נוצריות, מלאכים והרבה מאוד זהב. גם סצנות מהתנ"ך מגיחות פה ושם, אבל אני לא רוצה לעשות לכן ספוילר לפני הביקור. מבטיחה שיהיה שווה!

מוזיאון הוותיקן – Musei Vaticani

כשמצרפים את המילים "רומא" ואמנות" המחשבה הראשונה שעולה בראש היא "הוותיקן", ומסיבה מוצדקת. בוותיקן ביקרתי פעמיים, וביקור כזה דורש תכנון מראש בתכניות שלכן בעיר.בשל היותו המוזיאון המפורסם ביותר בעיר, ואולי הגדול ביותר, הוא נחשב למוקד תיירותי פופלארי ביותר, המושך אליו תיירים רבים.
בעת טיולכן בעיר, כשתעברו באזור הוותיקן אתן תראו תור ארוך מאוד של אנשים שלא קנו מראש כרטיסים. בקרבת התורים הארוכים ישנם אנשים שינסו למכור לכן כרטיסים שיקצרו לכן את התור ויכניסו אתכן פנימה, אך אתן תשלמו על כך ביוקר, וחבל.
כדי להיכנס למוזיאון הוותיקן פשוט צריך להזמין כרטיסים מראש באינטרנט, וזהו. כל כך פשוט. באחד הביקורים הזמנתי את הכרטיסים כשכבר הייתי ברומא, כך שלא תמיד חייבים להזמין את הכרטיסים מהארץ, כמובן שזה ניתן לשינוי בזמנים שונים של השנה ובאופי הטיול שלכן.
אם כך, לאחר שהזמנתן את הכרטיסים באתר האינטרנט הרשמי של הוותיקן, לפי יום ושעה, תקבלו וואוצ'ר איתו תיגשו לקופה (בלי התור הארוך!!), וזהו – אתן בפנים.
מוזיאון הוותיקן מחולק לחדרים וחללים רבים, ביניהם גלריית המפות, חדרי רפאל והקפלה הסיסטינית הידועה, בה תמצאו את אחת משלושת יצירות הפאר הידועות בעולם – בריאת האדם של מיכאלאנג'לו. שתי היצירות האחרות הן ה"מונה ליזה" (ליאונרדו דה וינצ'י, נמצאת בפריז) ו"הסעודה האחרונה" (ליאונרדו דה וינצ'י, נמצאת במילנו).

אני יכולה לדבר על חדרי המוזיאון השונים עד אינסוף, אחר אני אשאיר לכן טעימה מהתמונות כדי להתרשם. ברוב המוזיאון ניתן לצלם תמונות, מלבד בקפלה הסיסטינית.

במידה ולא ידעתן, מיכאלאנג'לו לא צייר את התקרה לבדו, אלא נעזר באסיסטנטים אשר סיימו את המלאכה לפי הוראותיו. בבריאת האדם, ניתן לראות את דמותו של אלוהים, והסיבה שהאפיפיור שהזמין את היצירה אישר אותה – היא משום שמיכאלאנג'לו צייר את אלוהים בדמות האפיפיור.

אמנם בקפלה הסיסטינית התקרה המפורסמת לוקחת את הפוקוס, אך על קיר המזבח בקפלה קיימת יצירת מופת נוספת של מיכאלאנג'לו, "יום הדין האחרון", שבה לפי הברית החדשה, ישו שופט ומחליט מי הרשעים שיגיעו לגיהינום ומי הצדיקים שיגיעו לגן העדן.
בחדרי רפאל תמצאו את הפרסקו המפורסם שלו "אסכולת אתונה", בו הילל רפאל את הפילוסופיה היוונית הקלאסית, ועשה זאת באמצעות תיאורן של דמויות בנות זמנו בשילוב דמויות ידועות מהעת העתיקה, כגון ידועות כמו אפלטון, אריסטו, פיתגורס, סוקרטס ועוד.
גלריית המפות הינו חדר ארוך המציג כ-40 מפות שונות של איטליה, ובעוד המפות מקשטות את קירות החדר, דווקא התקרה היא זו שמשכה את תשומת ליבי יותר. התקרה מעוטרת בציורים רבים ושונים ביניהם גם סצנות מהברית הישנה כמו "עקידת יצחק", ומקושטת בתאורה מוזהבת המייחדת את החדר ומושכת את העין מעלה אל היצירות הרבות.

ברחבי המוזיאון תראו פסלים רבים, חלקם של דמויות המוצגות בעירום. מסתבר שאחד האפיפיורים לאורך השנים ביקש להצניע את הפסלים, ולכן התווספו להם עלים מגבס, מטעמי צניעות.

הסיור במוזיאון הוא ארוך, ולכן אני ממליצה להשקיע זמן ומחשבה בתכנון הטיול שלכן, וכיצד תשלבו בו את הביקור במוזיאון. הסיור לוקח בין שעתיים לשלוש, אך כמובן שזמנים אלו נשלטים על ידיכן וכמה תרצו לעצור ולשהות מול היצירות המדהימות שיש למוזיאון הזה להציע.

המוזיאון פתוח בין הימים שני – שבת, ובין השעות 9:00-16:00.
כרטיסים ניתן לקנות באתר הרשמי של המוזיאון www.museivaticani.va לפי ימים ושעות.
תחנת המטרו הקרובה ביותר אל הוותיקן היא תחנת Ottaviano, ממנה הדרך קצרה וקלה אל הוותיקן, אותו תמצאו באמצעות שלטים, וכנראה שרוב התיירים שתמצאו באזור הולכים לאותו המקום כמוכם ☺. 
בקרבת המוזיאון, אם מתחשק לכם עוד טעימה קטנה (וחינמית) של אמנות, תקפצו אל הבזיליקה של סן פייטרו הסמוכה, בה תמצאו את ה"פייטה" המפורסמת של מיכאלאנג'לו ואת "הטרנספיגורציה/ההשתנות" של רפאל. ליצירה זו יש לי מקום חם בלב, משום שעליה עשיתי רפרט בתואר, ובשבוע הקודם לרפרט – בו עבדתי קשה מאוד על המצגת וניסיתי להירגע מפחד הקהל המטורף שלי – התחלתי לצאת עם עפרי. הייתי כל כך לחוצה וכל כך עמוסה, שאני עדיין לא מבינה איך הוא רצה לצאת איתי מלכתחילה. כבר אז היתה לו סבלנות אלי ואל תקופות הלימודים המשוגעות שליוו אותי לאורך השנים שלי באקדמיה, ולכן כבר אז ידעתי – He is a keeper! ☺

גלריית ווילה בורגזה – Villa Borghese Gallery

גלריית בורגזה, הנמצאת בלב ה"סנטרל פארק הרומאי" ווילה בורגזה (יום בפארק הוא בילוי בפני עצמו ☺) היא אחת מפניני הפארק, העיר והגלריות שברומא כולה.
גלריה בורגזה היא ווילה מהמאה ה-17 בה תמצאו יצירות של אמני רנסנס ובארוק כגון רפאל, טיציאן, ברניני קרוואג'יו ועוד. בתור חובבת גדולה של אמנות הרנסנס, גלריה זו היתה אחת היפות ביותר שראיתי, והמיקום שלה בלב הפארק הופך אותה למושלמת אפילו יותר. אם כבר ביקרתן בוותיקן בעבר, או שפשוט בא לכן חוויה קצרה ומתומצתת יותר – זהו המקום בשבילכן! ובנוסף לכך תוכלו לשלב את הסיור בגלריה ביום כיף, או בסתם מנוחה על ספסל המשקיף על מזרקה יפה – בפארק.
אחת היצירות שהתרגשתי במיוחד לראות, היא "אפולו ודפנה" של ברניני. למדתי על היצירה הזו אי שם בתיכון בשיעור נוסף בתולדות האמנות – והתאהבתי. המיתולוגיה מספרת שאפולו (אל השמש) התאהב בדפנה (נימפה ובתו של אל הנהר), ובניסיונותיה לחמוק מאפולו התפללה לאביה לעזרה, אשר הפך אותה לעץ הדפנה. בפסל ניתן לראות את הרגע בו ידיה ורגליה של דפנה מצמיחות ענפים ושורשים, ברגע תחילת המהפך שלה לעץ הדפנה.

הסיור בגלריה בורגזה אינו ארוך, אך מחייב תכנון מראש מאחר והכניסה אליו מותנית בהזמנת כרטיס מראש לפי יום ושעה (הסיור מוגבל לעד שעתיים).
הגלריה פתוחה בימים שלישי-ראשון והעלות היא 35 יורו לאדם.
להזמנת הכרטיסים, פירוט השעות ומידע נוסף (למשל כרטיסים משולבים) היכנסו לאתר http://www.borghesegallerytickets.com/

וכמו שכבר המלצתי קודם – אל תוותרו על טיול קצר בפארק.

ווילה פרנסינה – Villa Farnesina

אל ווילה פרנסינה הממוקמת בטרסטוורה, רובע האמנים ברומא, רציתי להגיע מאז ביקורי הראשון בעיר. אך לצערי בפעם הראשונה הגענו אליה וגילינו שהיא נסגרה, בביקור השני לא התאפשר לנו להגיע לאזור, ולכן הפעם לא וויתרתי וסוף סוף הגענו אל היעד הנחשק. רובע טרסטוורה נמצא מעבר לנהר הטיבר ודרומית לוותיקן. באופן אישי לא התלהבתי במיוחד מהאזור, אולם יש כאלה שיחלקו על דעתי, וזו זכותם. עפרי ואני אוהבים לחוות את העיר דרך הליכה ברגל עם מפה ביד, וכך טיילנו לנו מכנסיית סן פייטרו אל ווילה פרנסינה, הליכה של כרבע שעה לאורך הנהר.

הווילה נבנתה במאה ה-16 והיא מעוטרת בפרסקאות של אמנים שונים מאותה התקופה, כגון רפאל.
היצירה הידועה ביותר שלו הנמצאת בגלריה היא "הניצחון של גלתיאה".
גם בווילה זו תמצאו גנים יפים, אך שטחה הרבה יותר קטן מווילה בורגזה למשל, אולם היא עדיין מהממת ביופייה.
הפרסקאות ממלאים את קירות ותקרות הווילה, והסיור בה אמנם לא ארוך אך מספק בהחלט עבור חובבת רנסנס כמוני.

כדי לתכנן חצי יום באיזור טרסטוורה, מומלץ לשלב את הסיור בווילה פרנסינה עם ביקור בפאלאצו קורסיני הסמוכה והגנים הבוטניים הקרובים, מאחר והאיזור מרוחק יותר ממרכז העיר ויתר האטרקציות.
רוב השנה הגלריה פתוחה בכל ימות השבוע מלבד יום שלישי, אך מאחר והיא מארחת תערוכות רבות, הימים ושעות הפתיחה משתנים, ולכן מומלץ להתעדכן מראש באתר הרישמי, בו ניתן להתעדכן גם לגבי מחיר הכניסה, שכרגע עומד על מחיר מלא שך 15 יורו. http://www.villafarnesina.it/

ארמון קורסיני –Palazzo Corsini

בארמון קורסיני הנמצא מעבר לכביש לווילה פרנסינה, נמצאת גלריה בקומה הראשונה של הארמון, עם מבחר יצירות של אמנות הבארוק והרנסנס. כאן תמצאו חדרים מעוטרים בציורים, פסלים, תקרות מעוטרות והרבה שיש וזהב. בגלריה זו גיליתי את "הפסל שלי", פסל שבילדותי קיבלתי העתק מוקטן שלו, ואף פעם לא ידעתי מהו מקורו, כך שכשראיתי אותו כאן התרגשתי מאוד!

הגלריה אמנם נחמדה ויפה, אך מומלצת למי שאינה חובבת אמנות גדולה והוותיקן גדול עליה, או למי שכבר ביקרה ברומא בעבר, כמוני, וכעת מסיירת בגלריות הקטנות יותר בעיר.

הגלריה פתוחה כל השבוע מלבד יום שלישי בין השעות 8:30-19:00, וניתן לקנות כרטיס משולב לגלריה זו עם גלריה ברבריני (מאחר ואוסף היצירות מפוצל בין שתי הגלריות).
האתר הרשמי של הגלריה https://www.barberinicorsini.org/en/, בו ניתן לרכוש כרטיסים מראש ולקבל מידע נוסף. לפי האתר המחיר לכרטיס המשולב לשתי הגלריות הוא 12 יורו, אך אנחנו נכנסנו בחינם מאחר והיה לנו כרטיס של Roma Pass בתוקף ☺. 

פאלאצו ברבריני (Palazzo Barberini)

נמצא במרחק הליכה מתחנת המטרו Barberini, עם "מזרקת הטריטון" (Fontana del Tritone) המפורסמת של ברניני במרכז הכיכר שמעל התחנה.

כמו שאתן יכולות להבין, אני מאוד מאוד אוהבת את אמנות הרנסנס. אני יודעת שאמנות הוא עניין של טעם אישי, תאמינו לי, הוריי לקחו אותי בילדותי להרבה מאוד מוזיאונים שלא אהבתי, אבל רק ככה לומדים להבין מה אנחנו אוהבים ומהו הטעם האישי שלנו.
אני מקווה שהצלחתי להסביר ולמקד אתכן במוזיאונים שביקרתי בהם, כמובן שישנם עוד הרבה מוזיאונים וגלריות ברומא שעדיין לא גיליתי, אך תמיד צריך להשאיר משהו לביקור הבא 😉 

שלכן,
טל.

ביקרת במוזיאון שווה במיוחד ברומא? שתפי אותנו בתגובות ☺

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *